RSS článků

odkaz na facebook.com


Choroby kořenové zeleniny

Pěstování kořenové zeleniny je běžnou záležitostí nejen v české republice. Vypěstovat si mrkev, petržel anebo další kořenovou zeleninu může skoro každý majitel zahrady. Pěstování kořenové zeleniny není nijak složité, je ale důležité vědět, na jaké choroby si dát pozor, kterými může být právě kořenová zelenina nakažena. Pojďme se podívat na základní přehled nejběžněji se vyskytujících onemocnění u kořenové zeleniny.

Autor: veronika, Vydáno: 23. Dubna 2011 – 1 komentářů

Choroby kořenové zeleniny

Choroby bakteriálního původu

Chorob bakteriálního původu není u kořené zeleniny takové množství, ale je třeba uvést alespoň takzvanou mokrou hnilobu kořenů, které postihuje například mrkev, pastiňák anebo například křen a poté také jinou kořenovou zeleninu. Při této chorobě se na spodní straně kořenů u napadených rostlin vyskytují vodou nasáklé skvrny. Rostlina, která je napadena touto chorobou, vypadá hodně povadle a znaveně. Přenos této choroby je možný například osivem.

 

Choroby fyziologického původu

U některých kořenových zelenin se může vyskytovat praskání kořenů. Praskání kořenů je způsobeno přemírou vlhkosti a u konkrétní kořenové zeleniny. Často si těchto prasklin můžete všimnout až v období sklizně. Buď jsou již zaceleny, nebo jsou ještě napadeny hnilobou.

Dále je velmi časté takzvané zelenání hlav různých plodin. Většinou je hodně patrné zejména u mrkve a také brambor. U mrkve je tato zelené barva způsobena těžkými půdami využitými při jeho pěstování. U brambor můžete tomuto zelenání předejít dostatečným a hlubokým prokypřením půdy. K zelenání dochází také proto, že jsou plodiny skladovány v příliš prosvětlených sklepních prostorách. Mezi další choroby fyziologického rázu bychom měli jmenovat deformované plody, které se jimi stávají díky špatnému stavu půdy

 

Choroby houbového původu

Houbových chorob je několik. Jednou z nejznámějších je například septorióza celeru. Ta se projevuje šedohnědými skvrnami se žlutým lemováním. Tyto skvrny postupem času hnědnou a schnou. Dále je běžná černá hniloba mrkve. Ta se projevuje černými skvrnami viditelnými na plodech mrkve.

 

 

Obrázky zdroj:

fotopedia.com

flickr.com

Pokud se Vám tento článek líbil, tak ho pošlete svým známým:

Fotogalerie ke článku

Hodnocení článku: 1 2 3 4 5 (jako ve škole) Dosavadní známka: 2.95

Výpis komentářů (1)

  • [1] veronika 23.04.2011, 22:07:11 Citovat

    Zde můžete reagovat na článek Choroby kořenové zeleniny
  • Vložit komentář

     
     

Registace pro firmy