RSS článků

odkaz na facebook.com


Kolik víte o škodlivosti grilování?

Grilování je neodmyslitelnou součástí teplých jarních, letních ba i podzimních dní pro mnoho lidí. Mnohým se pod slovem grilování vybaví mnoho silných zážitků a spoustu krásných chvil strávených s rodinou a přáteli.

Protože grilování patří k velmi oblíbeným praktikám, nikdo raději neřeší negativa tohoto způsobu přípravy jídla.

Víte, že zahradní gril může být v určitých chvílích zdraví nebezpečný?

Autor: veronika, Vydáno: 25. Dubna 2011 – 3 komentářů

Kolik víte o škodlivosti grilování?

Pokusme se tedy určit příčinu toho, jak tyto škodlivé látky vznikají a současně nějakou možnou prevenci. Jak se co nejlépe těchto látek vyvarovat.

 

Jak škodí zahradní gril?

U klasického zahradního grilu není příliš šťastné odkapávání tuku. Mechanismus vzniku karcinogenních látek totiž funguje tak, že tuk z masa anebo jiných grilovaných potravin kape na dřevěné uhlí, na něm se tuk rozpaluje a dochází k jeho přepalování. Díky teplému vzduchu, který v prostředí grilu přirozeně je, se tyto látky opětovně nanášejí na grilované maso, či zeleninu. Tím pádem dochází ke znehodnocení potravin. To ale mnozí z nás netuší a bez jakéhokoli podezření se s chutí zakousnou do grilované dobroty.

 

Jak se vzniku těchto látek co nejefektivněji vyhýbat?

V první řadě pečlivě vybírejte potraviny, které grilujete. Kupujte maso s menším obsahem tuku. Jestliže chcete snížit množství zplodin na minimum, kupte hliníkové tácky a grilujte na nich. Ty vás sice úplně nespasí, ale částečně pomohou.

Dále používejte výhradně kvalitní dřevěné uhlí a nezapomínejte na pravidelné čistění grilu.

 

Pořiďte si elektrický anebo plynový gril!

Zdravější verzí grilování je grilování na elektrickém anebo plynovém grilu. Pravdou ale je, že pro mnohé to ztrácí to pravé kouzlo grilování, neboť chybí rozpálené dřevěné uhlí, ze kterého sálá horko a na které kape tuk a podobně. Nicméně jde o vaše zdraví.

 

 

Obrázky zdroj:

flickr.com

fotopedia.com

Pokud se Vám tento článek líbil, tak ho pošlete svým známým:

Fotogalerie ke článku

Hodnocení článku: 1 2 3 4 5 (jako ve škole) Dosavadní známka: 3.02

Výpis komentářů (3)

  • [3] Marťa 13.06.2014, 23:25:22 Citovat

    A co takhle vyměnit dřevěné uhlí za pravé dřevo :-) Grilovat se přece dá i zelenina a místo tučných kousků masa si můžeme ugrilovat třeba kuřecí špízy se zeleninou v bylinkové marinádě :-)
  • [2] Milena 19.03.2014, 06:16:04 Citovat

    Pokud se chcete vyhnout škodlivým látkám zkuste elekrický gril, nejlépe takový, který umí i kouř, abyste nepišli o pravou vůni. http://www.gril-muurikka.cz/
  • [1] veronika 25.04.2011, 22:08:29 Citovat

    Zde můžete reagovat na článek Kolik víte o škodlivosti grilování?
  • Vložit komentář

     
     

Registace pro firmy