RSS článků

odkaz na facebook.com


Vypěstujte si žampióny!

Patříte mezi milovníky žampiónů? Plněné žampióny, nakládané žampióny, obalované žampióny, žampiónový krém, kuře na žampiónech a mnohé další. Z těchto chutných hub vykouzlí každý alespoň průměrný kuchař výtečnou specialitu.

Žampión je původně lesní houbou, ačkoli domestikován byl již před několika staletími. Dnes se tato jedlá velmi chutná houba pěstuje v zimních zahradách, ve sklenících, anebo za oknem. Pěstování není náročné, ale je dobré vědět základní fakta.

Autor: veronika, Vydáno: 8. Dubna 2011 – 2 komentářů

Vypěstujte si žampióny!

Jak žampióny pěstovat

Základem pro pěstování žampiónů je žampiónový substrát. Je to klasický zahradnický substrát, který je naočkován touto houbou. Tento substrát si jednoduše zakoupíte v zahradnickém obchodě.

Rozlišuje se žampiónový substrát prorostlý a neprorostlý. Neprorostlý žampiónový substrát je třeba skladovat při teplotě od 20 do 24 stupňů Celsia. Za těchto teplot dojde k prorostení substrátu myceliem zhruba za 18 až 20 dní. Jestliže je teplota nižší, než zmiňovaných 20 stupňů Celsia, substrát proroste za podstatně delší dobu.

 

Jak vypadá prorostlý substrát? Prorostlý substrát je viditelně bílý až šedivý.

 

Zemina, v které žampióny porostou, by měla být stále vlhká. Je třeba, aby tomu tak bylo po celý cyklus pěstování. Teplota by se měla pohybovat mezi 20 a 24 stupni Celsia. Krycí zeminu, která leží nad substrátem, bychom měli zalévat, ale ne tak, aby voda protékala až do substrátu.

Až podhoubí proroste zhruba dvě třetiny zeminy, je třeba zeminu prohrábnout. Poté ještě tři dny necháme žampiony na stejném místě a poté bychom je měli přesunout do místnosti s teplotou okolo 18 stupňů.

První žampióny můžeme vidět už za týden.

 

Malé žampiónky

Když se začnou objevovat malé houby, tak je ještě nezalévejte. Počkejte, než houby budou veliké jeden až dva centimetry.

Vyrostlé houby ze substrátu neořezávejte, ale vykruťte je!

 

Obrázky zdroj:

ask.com

flickr.com

Pokud se Vám tento článek líbil, tak ho pošlete svým známým:

Fotogalerie ke článku

Hodnocení článku: 1 2 3 4 5 (jako ve škole) Dosavadní známka: 2.94

Výpis komentářů (2)

  • [2] sár 03.01.2012, 19:48:24 Citovat

    dobrý den můžu sezeptat co je to za odrůdu ?
  • [1] veronika 08.04.2011, 22:37:13 Citovat

    Zde můžete reagovat na článek Vypěstujte si žampióny!
  • Vložit komentář

     
     

Registace pro firmy