RSS článků

odkaz na facebook.com


Wasabi - Léčivé účinky a Wasabia v kuchyni

Wasabia japonica tolik známý japonský křen můžete mít i vy na své zahrádce. Jestliže patříte mezi příznivce asijské kuchyně a obzvláště pak ostrých chutí, můžete se bliknout na zahradní párty a k Sushi podávat vlastní Wasabi.

Autor: veronika, Vydáno: 29. Dubna 2011 – 1 komentářů

Wasabi - Léčivé účinky a Wasabia v kuchyni

Léčivé účinky Wasabie

Wasabia byla podrobena pečlivému zkoumání, co se týká obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo prokázáno, že žvýkáním byliny v lidských ústech dochází k přeměně glukosinolátů, obsažených v rostlině, na isothiokvanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují anebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny chemoterapií. Tyto látky také posilují imunitní systém a působí jako antioxidant. Dále se Wasabie využívá jako přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní.

 

Využití Wasabie v kuchyni

Oddenek Wasabia odřízneme i s listovou částí. Listy i s řapíky můžeme také konzumovat. Například je můžeme přidat do zeleninových salátů anebo jako koření k masu. Můžeme jej naložit do slaného nálevu anebo například do sojové omáčky.

Oddenek bez listů omyjeme ve vodě a poté ho začneme strouhat. Vždy si připravíme jen takové množství, které zkonzumujeme, což je u většiny z nás skutečně jen velmi málo. Z nastrouhaného oddenku se velmi rychle uvolňují aromatické látky a zhruba po 10-15 minutách ztrácí částečně také svou chuť. Pokud tedy nevyužijeme oddenek celý, můžeme jeho zbytek, stejně tak jako klasický křen, uchovat například zabalený ve fólii v lednici anebo spodní část ponořit do nádobky s vodou.

Strouháním vzniká krémová hmota světle zelné barvy, velmi, ale skutečně velmi, ostré chuti. Tato chuť vám ale v ústech nezůstává déle, jako je tomu třeba u feferonek.

Wasabi je vhodné k sushi, sashimi a dalším. Kromě čerstvého se používá také nakládané či sušené do omáček a dresinků.

 

 

 

Obrázky zdroj:

fotopedia.com

Pokud se Vám tento článek líbil, tak ho pošlete svým známým:

Fotogalerie ke článku

Hodnocení článku: 1 2 3 4 5 (jako ve škole) Dosavadní známka: 2.92

Výpis komentářů (1)

  • [1] veronika 29.04.2011, 21:52:21 Citovat

    Zde můžete reagovat na článek Wasabi - Léčivé účinky a Wasabia v kuchyni
  • Vložit komentář

     
     

Registace pro firmy